wtorek, 27 października 2015

Martin Küchen / Jon Rune Strom / Tollef Ostvang "Melted Snow" [Vinyl 1LP, limited edition 300], NoBusiness Records 2015, NBLP89

Martin Küchen / Jon Rune Strom / Tollef Ostvang "Melted Snow" [Vinyl 1LP, limited edition 300], NoBusiness Records 2015, NBLP89
Martin Küchen
Martin Küchen nie zwalnia tempa i wydaje jedną płytę za drugą. Oto niemal równocześnie, nakładem litewskiej wytwórni NoBusisnes ukazują się dwie jego płyty nagrana w tym samym formacie tria (saksofony + bass i perkusja), ale w odmiennych składach i na odmiennych nośnikach. Tuż bowiem po nagranym wraz z Johanem Berthlingiem oraz Stevem Noblem CD, ukazał się bowiem na winylu, w limitowanym nakładzie 300 egzemplarzy album "Melted Snow" zarejestrowany z Jonem Rune Stromem i Tollefem Ostvangiem.

Te dwie płyty mają zupełnie odmienny charakter chociaż zarejestrowane zostały w podobnych składach i w tym samym okresie. O ile bowiem CD prezentuje muzykę w pełni improwizowaną, energetyczną gdzie wszakże jest przestrzeń i na sonorystyczne poszukiwania, to na winylu odnajdziemy charakterystyczne, melodyjne kompozycje Küchena, zagrane chropawym, wywołującym ciarki na plecach brzmieniem saksofonu. Cudownie liryczne, a przy tym chropawe, rozczochrane utwory saksofonisty raz jeszcze pokazują jego pazur również jako instrumentalisty i band lidera - to trio bowiem pod jego kierunkiem gra jakby było jednym organizmem - czuje i wychwytuje nawet drgnienie powietrza - nim jeszcze zabrzmi to już partnerzy wiedzą, co będzie za chwilę i reagują z cudowną inwencją i wielce niebanalną kreatywnością.

Jedna z najlepszych płyt tego roku i dla mnie najciekawsze nagranie Martina Küchena w trio. Koniecznie!
autor: Waldemar Koński

Martin Küchen
Martin Küchen: tenor and soprano saxophones
Jon Rune Strom: double bass
Tollef Ostvang: drums

Side A:
1. Satan In Plain Clothes (breakdown)
2. I’ve Been Lied To
3. Tune For Martin

Side B:
1. Melted Snow
2. Three Courses
3. Stein
4. Satan In Plain Clothes (beat up)

płyta do nabycia na multikulti.com

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz